de Brandmeester
/

herbestemming brandslangendroogtoren [Leiden]

 

herbestemming brandslangendroogtoren (het plan)

Oud-wethouder van cultuur Jan Jaap de Haan twitterde in oktober 2014 als antwoord op de vraag "Moet deze oude brandweertoren behouden blijven?", "natuurlijk, een slangentoren zou een unieke herbestemming zijn. Maar niet simpel, want lastig renderend te maken,...".

Het exploitabel maken van de brandslangendroogtoren om de herbestemming mogelijk te maken is een lastige puzzel. Het blijft zoeken naar de juiste balans. Dit betekent dat er een verdienmodel aan de verbouwing moet worden gekoppeld. Plannen zoals een kleinschalige bed & breakfast, de boekentoren, sneuvelden hierdoor. Het plan van de initiatiefnemers van de brandmeester is wel haalbaar. Het plan is om een aantal werkstudio's te realiseren voor creatieve ondernemers uit de stad, die elkaar kunnen ondersteunen en versterken. Denk aan vormgevers, architecten, schrijvers, fotografen, e.d. Uit de huuropbrengsten kan de verbouwing van de toren worden gefinancierd. Een essentieel onderdeel van het programma is de kleinschalige uitbouw aan de voet van de toren met daaromheen een stadstuin. Deze transparante ruimte wordt gebruikt door de huurders, maar zal ook een plek zijn waar non-profit initiatieven voor de stad zich kunnen ontplooien (“stadsmakers”).

inrichting stadstuin

Een van onze doelen is om de ruimte aan de voet van de toren, grenzend aan de Plaatsteeg,  onderdeel te maken van de publieke ruimte. De Plaatsteeg, die in 1835 werd afgesloten, wordt binnenkort weer openbaar toegankelijk. In plaats van een hek om de toren, hebben wij voorgesteld de publieke ruimte te vergroten. De plint van de vrijstaande toren willen we vergroenen en aantrekkelijk maken voor o.a. stadsvogels. De ligging maakt de stadstuin geschikt als ontmoetingsplek.


© ATELIER jelle verheijen