DE BRANDMEESTER
/

VERGADEREN EN ONTMOETEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD VAN LEIDEN

 


 

12 en 13 september digitale Open Monumentendagen in Leiden

 

Speciaal voor deze editie van de Open Monumentendagen in Leiden is er een digitale rondleiding in en om de getransformeerde brandslangendroogtoren met oud-brandweerman en slangenbaas Herman Rijntjes en architect Jelle Verheijen. Vanaf 12 september staat op deze website ook een link naar de digitale rondleiding. Met dank aan de Open Monumentendagen Leiden, de Leidse Video en Smalfilm Liga, Herman Rijntjes, Arie de Ridder en Marion Smit.

Speciaal voor de mensen die meer willen weten over het gebruik van de brandslangendroogtoren is er nu ook een lange versie beschikbaar met o.a. uitleg over de ramen en het gebruik van het spingzeil. Dit is de link naar de film:  film De Brandmeester - extended version


 
25e KUNSTROUTE in Leiden (2019)

In het weekend van 21 en 22 september waren we open voor de 25ste KUNSTROUTE in Leiden. Kunst op de Plaatsteeg 20 in Leiden met exposities van kunstenaars Iemke van Dijk en Guido Winkler (EST). Voor EST ontwierp ATELIER jelle verheijen plannen voor de ART HUB in de oude watergasfabriek in Leiden (Energiepark), die konden worden bekeken. De brandslangendroogtoren is ook bovenin te bewonderen, dus veel mensen hebben de trappen beklommen om bovenin van het uitzicht te genieten.
De slinger van Huygens in beweging

TIP! Bruno van Wayenburg heeft een leuke animatie gemaakt waarin de slinger van Huygens in beweging is gezet. Mooi gedaan!

 


Street art en spuithuisjes

Maak eens een wandeling door de binnenstad van Leiden en de kans is groot dat je iets van de brandweer tegen komt. Bijvoorbeeld een van de spuithuisjes die vroeger gebruikt werden of een eigentijdse afbeelding van de foto uit 1929 (stadhuisbrand) in de vorm van streetart van Acceptthis .


Nieuwe aanwinsten

We zijn geen museum, maar toch kom je in de brandslangendroogtoren diverse spullen tegen die te maken hebben met de brandweer. Onlangs hebben we van de brandweer weer mooi materieel ter beschikking gekregen om te tonen. En ja,... de brandweerhelm mag je ook even op!

 
Ruimte in het hoofd (LEVEN #52)
Drie architecten in gesprek met elkaar voor LEVEN magazine in de tuinkamer van de Brandmeester over Wonen anno 2025. Kijk voor het hele verslag op LEVEN#52 . Foto's op locatie door fotografie Marinda Baak.

Ook ruimte voor een presentatie nodig? Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.

Leiden aan Tafel # vormgeven aan de stad

Op 30 augustus hebben we het initiatief Leiden aan Tafel ondersteund. Aan tafel praten over cultuur, vormgeving en duurzaamheid in Leiden met o.a wethouders Yvonne van Delft, Martine Leewis, cultuurmakelaar Mirjam Flik, architect Jelle Verheijen. Lees hier het verslag . Met dank aan fotograaf Edwin Weers voor de foto's.
 

Gezoem rond de distels

Zo eind mei staat de stadstuin er op z'n mooist bij en klinkt er gezoem tussen de bloemen. Het klimrooster voor de passiebloemen is eindelijk gemonteerd en de eerste knoppen zitten er nu aan. Van vrienden ontvingen we een cortenstalen roodborstje dat een plek in de tuin heeft gekregen, net zoals het bijenhotel. De zwaluwen hebben zich nog niet laten zien, maar de meeuw heeft op 20 meter hoogte weer een nest gemaakt. We wachten het af...
 

Eindelijk lente! Werk aan de winkel...

De stadstuin rond de brandslangendroogtoren viert haar eerste verjaardag. We hoeven geen slingers op te hangen, de tuin zorgt daar zelf voor. Nou ja, we moeten nog steeds de handen uit de mouwen steken. Nieuw in de tuin zijn de blauwe bes, hop, anijs, twee kleine wilgensoorten (met zwarte katjes en vuurrode takken), alium, Oost-Indische kers en (net ingezaaid) Kattesnorren. Ook de tuin aan de Plaatsteeg laat zich weer zien. De planten hebben de vorst overleefd. Het sedum op de aanbouw is bemest. Binnenkort staat het dak in bloei! En...de 5 leiplatanen zitten weer vol blad en rode vruchten tot vreugde van de merels in de buurt. Wordt vervolgd...


Koningsdag 2018

De vlag kan uit! Toch handig zo'n hijsbalk


Leven #50

Onlangs mochten wij onze nieuwe vergaderlocatie promoten in het Lentenummer van LEVEN! Toch leuk dat steeds meer bedrijven ons weten te ontdekken. Na wat proefdraaien hebben we inmiddels de puntjes op de ï staan. In alle rust vergaderen voor groepen tot 12 personen blijkt in trek en de eerste workshop was ook een succes.

Quote: "Uit evaluatie blijkt een heel tevreden klant die ook nog eens heel enthousiast is over de locatie, omdat die bijdroeg aan het geheel! Dank nogmaals voor de goede zorgen gisteren en jullie flexibiliteit. Ben ik enorm dankbaar voor, want mede dat heeft gezorgd dat ik deze sessie zo kon doen."